Author Topic: Rengöra sig själv efter avföring och urinerat (Istinja’)  (Read 2954 times)

IslamSweden

  • Moderator
  • phpBB Alsunna Pioneer
  • *****
  • Posts: 129
  • Dios es uno y Jesús es el profeta de Dios
    • Email
Istinja’ är obligatoriskt efter att man har utsöndrat något vått ämne från de vitala delarna, förutom sperma (maniyy). Istinja’ utförs med vatten genom att skölja det nedsmutsade området tills det blir rent. Området kan också rengöras genom att man torkar det nedsmutsade området tre (3) gånger eller till dess att området är rent med ett strävt, rent, fast och orespekterat material så som papper eller en sten. Istinja’ må utföras på detta sätt även om vatten finns, såvida den våta najas-orent (najasah) inte spridits eller har torkat före man rengör området. Om det har skett måste man använda vatten.

Om området är rent efter två torkningar så måste man ändå tvätta området en tredje gång. Om det inte är tillräckligt med tre torkningar för att området skall bli rent så måste man torka området till dess att området blir rent.

1.   Strävt (man kan inte använda ett slätt material som glas eller bambu)
2.   Rent (man kan inte använda djurens torra avföring)
3.   Fast (man kan inte använda någonting som sand)
4.   Torrt (man kan inte använda en våt näsduk)
5.   Religiöst orespekterat (man kan inte använda någonting religiöst respekterat, som ett papper innehållande religiös information, eller omslaget som slitits av från Koranen, eller maten förtärd mestadels av människor, eller mat som både människor och djur äter. Det är tillåtet att använda mat som huvudsaklig är känd för att vara mat till endast djur).

När man använder en sten eller dess motsvarighet för att utföra istinja’, så är det tillräckligt för att ta bort den fysiska najasah-lorten, även om dess spår finns kvar. Spåret här betyder det som kan tas bort endast med vatten eller med små delar av bränd lera. Observera att du endast får använda en sida för varje strykning en gång och inte samma sida flera gånger för då sprider man najasah och det är inte tillåtet. Man får vara försiktig så att man inte får najasah på händerna.

Om najasah spreds från dess utgångsområde, kan man inte använda enbart en sten för att utföra istinja’. Man måste använda vatten med eller utan att använda stenen. Till exempel, om urinen spreds från utgångsområdet, förbi penishuvudet för mannen eller spreds till vaginans mynning på kvinnan (dvs. området där penisen kommer in), måste man också använda vatten. Likaså, om avföringen sprider sig bortom området där skinkorna möts när man står upp, då är det inte tillräckligt att använda stenen ensam för att utföra istinja’. Om urinen eller avföringen torkat före man har tagit bort den, då är det inte tillräckligt att bara använda en sten.

För att utföra istinja’ med vatten, häller man vattnet på utgången medan man gnuggar utgången med ens hand tills området blir rent från den fysiska najasah och dess spår. Det är sonnah att använda ens vänstra hand för att gnugga utgången.

Det bästa sättet att utföra istinja’ är att använda en sten (eller liknande) för (att ta bort den fysiska närvarande najasah), sen att skölja med vatten (för att ta bort spåren).
 
Istinja för kvinnan om hon smutsar ner sig själv utsidan av hennes privata delar, sunt förnuft. (utanför vaginan) Kommentar: Jag tycker man kan ta bort den sista meningen som är blåmarkerad. Det står redan där uppe.
« Last Edit: 04, 12 by IslamSweden »