Author Topic: Änglarna  (Read 2902 times)

IslamSweden

  • Moderator
  • phpBB Alsunna Pioneer
  • *****
  • Posts: 129
  • Dios es uno y Jesús es el profeta de Dios
    • Email
Änglarna
« on: 02, 11 »
Bland det viktigaste inom tron är att tro på änglarna, att tro fastän vi vanligtvis in ser dem, att änglar existerar och de är en av Allahs skapelser. Allah skapade änglarna från ljus. De är varken män eller kvinnor. De dyrkar Allah och lyder Hans order. De syndar aldrig. Imam Moslim berättade i en välkänd hadith, som är känd som hadith Jibril, att Profeten sade när han informerades av ängeln Jibril om tron, att al-Iman (tron) är:

أَنْ تُؤْمِنَ باللهِ وَ مَلائِكَتِهِ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ وَ اليَوْمِ الاخِرِ وَ تُؤْمِنَ بالقَدَرِ خَيْرِهِ وَ شَرّهِ

Versen betyder: ”Man ska tro på Allah, Hans änglar, Hans uppenbarade böcker, Hans Sändebud, Domedagen och att tro på ödet både gott och ont, som båda är beslutade av Allah”.

Lägg märke till hur Profeten Mohammad beordrade de viktigaste sakerna i tron genom sitt svar till ängel Jibril. Han sade att tron är (först) att tro på Allah, därför att det är grunden i tron och att tro på Allah omfattar tron på Allahs existens och att Hans existens är utan tid och utan plats, olikt existensen av de skapade sakernas existens. Tron på Allah inkluderar tron på att Han är evig. Han är bestående. Det kommer aldrig att finnas en tid då Hans existens kommer att upphöra.

Allah är skaparen till allt. Han skapade med sin Styrka, Kunskap och Vilja. Han behöver inte några av Sina skapelser och Han liknar inte några av Sina skapelser. Allah är attribuerad med Syn och Hörsel. Han ser och hör alla saker utan ögon, öron eller några andra instrument. Allah är inte en kropp och har inte några delar. Han är En. Det finns ingen Gud förutom Allah. Han har ingen partner, ingen delning och ingen indelning.

Den korrekta tron på Allah inkluderar att tro på alla dessa saker. Den som tror på Allah, tror att Allah är Skaparen till allt, den Sanna Ägaren till allt och att Han förtjänar att dyrkas och att Han förtjänar att lydas. Den som tror att Allah förtjänar att dyrkas och lydas behöver veta hur man dyrkar och lyder honom. Allah, med Sin stora generositet och nåd, skickade Sin uppenbarelse till människor, så de skulle veta hur man dyrkar och lyder Honom. Den som tror på Allah, tror på Hans uppenbarelse.

Efter att ha nämnt tron på Allah, nämnde Profeten tron på änglarna, böckerna och Allahs Sändebud, för detta är hur Allahs order nådde oss. De som förmedlar order från Allah är änglarna. De kom med dem uppenbarade böckerna.
Dessa böcker är uppenbarade till Allahs Sändebud. De blev beordrade att förmedla böckerna till folket.

Änglarna är underbara skapelser av Allah och de har väldigt hög status bland Hans skapelser. Allah skapade alla änglarna från ljus. Alla på en gång.
Imam Moslim berättade att Profeten sade:

إنَ الله خَلَقَ المَلائِكَةَ مِنْ نُورٍ، وَ خَلَقَ الجَانَّ مِنْ مَارِجٍ مِنْ نَارٍ، وَ خَلَقَ ءَادَمَ مِمَّا وُصِفَ لَكُمْ

Versen betyder: ”Allah skapade änglarna från ljus, skapade jinn från ren låga av eld och Adam från det som var beskrivet till dig (leran.)”

Detta är en sahih hadith och bevisar att Iblis inte var en ängel som hädade, för att sedan bli djävulen som en del människor hävdade. Iblis är en jinn och är fader till alla sorters jinn, precis som Adam är en människa och fadern till alla sorters människor. Allah skapade änglarna som de är nu. De varken växer, utvecklas eller åldras. De är lätta kroppar i sin ursprungliga form. Lätta kroppar betyder att de inte kan bli tagna eller hållna med handen. De har inga inre ihåligheter, olikt från människor och jinn. De varken äter eller dricker. Profeten Ibrahim gav mat till änglarna som besökte honom, i form av män, men de åt inte. Änglarna har annorlunda kroppsdelar: fötter, axlar, öron, händer och vingar. Några änglar har två (2) vingar, några har tre (3), andra har fyra (4). Några, som ängeln Jibril, har upptill sexhundra (600) vingar. Om bara en av hans vinge var vidöppen, så skulle den täcka det som finns mellan öst och väst.

Allah gav änglarna kraften att ändra sina former och det är passande för dem att ta formen av en man, men utan det manliga könsorganet. Ängeln Jibril kom ofta till Profeten, i form av en man, för att undervisa honom om uppenbarelsen. Änglar tar inte formen av en kvinna. De som tror att änglarna är kvinnor är hädare,  Sorat an-Najm vers 27:

إِنَّ الَّذِينَ لا يُؤْمِنُونَ بِالآخِرَةِ لَيُسَمُّونَ الْمَلائِكَةَ تَسْمِيَةَ الأُنثَى

Versen betyder: ”De som inte tror på livet efter detta är de som namnger änglarna med kvinnliga namn, som tror att de är kvinnor.”

Några av änglarna är väldigt stora. Profeten berättade för oss om en av änglarna som bär ^Arsh. Han sade att avståndet mellan den ängelns örsnibb och hans axel är jämlikt med avståndet som en snabbflygande fågel flyger i 700 år.

Det finns änglar vars fötter är i den sjunde jorden, medan överkroppen är ovanför den sjunde himlen. Allah skapade lydnad naturligt i änglarna. De är inte olydiga mot Allah.  De är alla lydiga slavar till Allah, som Allah beskrev dem i Sorat at-Tahrim, vers 6:

لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

Versen betyder: ”De är inte olydiga mot Allah i vad Han beordrade dem (att göra) och de gör exakt vad dem blir beordrade till”.

Änglar, som människor har en vilja, men änglar väljer endast att lyda Allah. De syndar aldrig. De utför endast det som Allah beordrade dem att göra. Det som har blivit falskt påstått om de två änglarna, Harot och Marot, att de skulle ha begått synder är osant. Vissa påstår att de var förförda av en kvinna vars namn var Az-Zohrah och som resultat, drack de alkohol och begick äktenskapsbrott. Det är också påstått att de utförde dyrkan till en idol. Dessa påståenden är rena påhitt, inget har blivit bekräftat av Profeten. Sådana påståenden strider mot Koranen, religionens regler och Profetens sonnah. Det som är nämnt i religionen om Harot och Marot är att de kom ner i Babylon (nuvarande Irak) för att lära folket om trolldom. Det var inte till för att folket skulle praktisera trolldom, utan för att göra det möjligt för människor att skilja mellan trolldom och riktiga mirakel.

Änglar är den mest talrika av Allahs skapelser. Det finns fler änglar än vad det finns människorna, jinn och träd tillsammans. At-Tirmidhijj återberättade en hadith från Allahs Sändebud vari han sade:

مَا فى السَّمَاءِ مَوْضِعُ أَرْبَعِ أَصَابِعَ إلا وَفِيهِ مَلَكٌ قَائِمٌ أَوْ رَاكِعٌ أَوْ سَاجِدٌ يَذْكُرُ الله تَعَالى

Versen betyder: ”Det finns inget utrymme motsvarande bredden av fyra fingrar i himlen utan att man skulle finna en ängel som dyrkar Allah, antingen stående, bugande eller nedfallande.” De dyrkar Allah så tills Domedagen.

Allah begåvade änglarna med styrkan att utföra lydnad utan att bli trötta och utan att vara i behov av mat, dryck, sömn och vila. De varken äter, dricker eller sover. De utför endast det som Allah beordrar dem att utföra. Varje ängel har en arbetsuppgift. Ängel Jibril är Allahs Sändebud till Hans Profeter. Ängel Israfil är ängeln som är utsett till att blåsa i valthornet på Domedagen. ^Asra´il är dödsängeln, vars arbetsuppgift är att dra ut själen från människan. Ridwan är ängeln som ansvarar för Paradiset.
Malik är ängeln som ansvarar för helvetets eld. Det finns änglar som bestämmer över molnen, vinden och växterna. Varje människa har åtta "8" änglar med sig, vars uppgift är att skydda den människan från skada av jinn.

Det har blivit berättat, att om det inte varit för dessa änglar, så skulle jinn leka med människan som människan leker med en boll. Zabaniyah är ängeln som bestämmer över hädarnas tortyr i Helvetet. Det finns andra änglar som strövar omkring, skriver ner löven som trillar ner från träden. Några änglar har till uppgift att framföra hälsningar, från personer som inte är närvarande vid hans grav och säger salam, till Allahs Sändebud. Det finns en ängel som styr över kvinnans livmoder. Han skriver saker på fostrets panna, när fostret är 120 dagar gammalt och dennes själ förenas med kroppen. Det finns änglar som bär ^Arsh. Rata’il styr över sorgsenheten för de troende. Mika’il styr över regnet. Ängel Isma^il styr över 12000 änglar i en himmel och som är hans direkta assistenter.

Det finns änglar som skriver ner gärningar från människan och varje människa har två av dessa med sig. Den ena skriver de goda gärningarna och den andra skriver mobah och de dåliga gärningarna. Det finns änglarna Monkar och Nakir, som frågar ut människan i graven och det finns massor med fler änglar.

Allah begåvade änglarna med utmärkt styrka. Allah sade om ängel Jibril:

ذُو مِرّةٍ

Versen betyder: ”Han är väldigt stark.”

Bland exemplen på hans styrka är hur han förstörde städerna av Lots folk, med enbart kanten av en av hans 600 vingar. Ängel Jibril drog upp 4 eller 5 städer av Lots folk och lyfte upp de till närheten av den första himlen, tills änglarna som befolkade himlen kunde höra skällande hundar och galande tuppar. Sen vände han dessa städer upp och ner och skickade ner dem till jorden. Allah beordrade ängel Jibril att förstöra dessa städer till Lots folk för att straffa dem för att de sade emot Profeten Lot och skadade honom.

Bland alla änglar är ängel Jibril den med mest meriter och har högst status. Han är Allahs Sändebud, vilket betyder att Jibril kom med uppenbarelsen till Profeterna. Ängel Jibril kom till Profeten Mohammad och framförde uppenbarelsen till honom. Profeten hörde hans ord och lärde sig dem omedelbart utantill. Ängel Jibril brukade komma till Profeten, inte i hans egen form, utan vanligtvis tog han formen av en man. När ängeln Jibril tog med sig uppenbarelsen av profetskap till Profeten Mohammad i grottan Hira, så behöll han sin ursprungliga form. När Profeten Mohammad såg Jibril första gången i hans riktiga skepnad, så svimmade han.
Han svimmade inte utav rädsla för vad han såg, (därför Jibril liknade inte alls vad man brukar se, som människor, djuren, solen, månen, osv) och inte av rädsla för att Jibril skulle skada honom. Han kände att han såg en väldigt annorlunda, en väldigt stor sak och blev så berörd av det han såg att han svimmade.  Under natten till al-Mi^raj, såg Profeten ännu en gång ängel Jibril i hans ursprungliga form.

Denna gång svimmade inte Profeten vid synen av Jibril, därför innan det hade änglarna tvättat hans hjärta för att göra det starkare och redo för att se underbara saker i den övre världen under uppstigningen. Allah gav Profeten Mohammad en stor styrka, som möjliggjorde för honom att klara av många obekanta syner och ovanliga saker den natten.

Änglar är sanna underbara skapelser av Allah. Om någon tänker på denna skapelse av Allah, lär det stärka, med säkerhet hans tro på Han som skapade änglarna. Han som Skapade allting, Allah.
« Last Edit: 08, 31 by IslamSweden »