Author Topic: Väsentligheter och villkor under Ramadan  (Read 3371 times)

IslamSweden

 • Moderator
 • phpBB Alsunna Pioneer
 • *****
 • Posts: 129
 • Dios es uno y Jesús es el profeta de Dios
  • Email
Väsentligheterna i fastan
Det finns två väsentligheter  i fastan: 

1. Den första är att man ska ha intentionen att fasta den följande dagen i ramadan.

2. Den andra är att man mellan gryningen och solnedgången ska avhålla sig från att föra in något som har en storlek i huvudet eller genom en av kroppens öppna ingångar, förutom ens rena (tahir) saliv medan det fortfarande är inne i munnen. Man måste också avhålla sig från samlag och onani och att avstå från att tvinga sig själv att spy eller att häda.

Man måste göra intention under natten att man ska fasta nästa dag i ramadan. Det betyder att man ska göra en intention i sitt hjärta, efter solnedgången men före gryningen, att man ska fasta nästa dag. Någon gång mellan solnedgången och gryningen måste man göra intention att man ska fasta nästa dag. Det måste man göra varje natt, inför den kommande fastedagen. At-Tirmidhijj, an-Nasa'ijj och andra berättade att profeten må Gud upphöja hans rang sade:


لا صِيَامَ لِمنْ لمْ يُبَيّتِ النّيَّةَ

Det betyder: Den som inte gör intention att man ska fasta natten innan, får inte sin fasta godkänd.

Man ska göra intention i sitt hjärta att man ska fasta och man behöver inte uttala den med sin tunga. Den som somnade under natten utan att ha gjort intention att fasta och vaknade upp efter gryningen missade tiden när man ska göra sin intention. Den personens fasta blir inte giltig, den dagen. Under denna dag är det obligatoriskt att avstå från allt som de fastande människor avstår från. Man måste fasta tillbaka denna dag vid ett senare tillfälle.

Om kvinnans menstruation eller blödning efter att ha fött barn, upphörde under natten, då måste hon göra en intention om att fasta nästa dag. Det är inte nödvändigt att hon gör reningsbadet (ghosl) för att börja fastan, men däremot för att börja be.

Intentionen för varje obligatorisk fastedag i ramadan måste man göra efter solnedgången men före gryningen för den dag som man ska fasta. Den som fastar en frivillig fasta har tid på sig att utföra intentionen fram till förmiddagsbönens tid (Dhohr), såvida man inte har begått något av det som ogiltigförklarar fastan från gryningen.

Den som fastar får inte stoppa in något ämne i kroppen från någon öppen ingång, oavsett om det är mat, dryck eller något annat. De öppna ingångarna i kroppen är munnen, näsan, ändtarmsmynningen, vaginan m.m. Vätska som sugs upp av hudens porer gör inte så att ens fasta blir ogiltig, eftersom porerna i huden inte betraktas som öppna ingångar. Om man till exempel, smörjer in huden med olja så avbryts inte ens fasta.

Ens fasta blir ogiltig om man avsiktligt äter eller dricker medan man kommer ihåg att man fastar och vet att det är förbjudet att äta och dricka. Om man bryter sin fasta under mordhot, så blir ens fasta inte ogiltig. Den som avbröt sin fasta utan en anledning måste fasta tillbaka de dagar som han skulle ha fastat. Om man sväljer sin egna rena saliv, medan det fortfarande är inne i munnen, så avbryter det inte fastan. Ens fastan blir ogiltig om det kommer saliv utanför munnen d.v.s. att saliv separeras från tungan och ut till läpparna och sedan förs tillbaka in i munnen och därefter sväljs. Om ens saliv är blandat med något annat, oavsett om det var rent eller inte och om man sedan svalde det, så blir ens fasta ogiltig.

Ens fasta blir inte ogiltig om man andas in något som är svårt att undvika att andas in. Det inkluderar damm från gatan, damm från golvet och liknande. Om man röker en cigarett så avbryts fastan för den som röker. Fastan avbryts inte för den som sitter vid sidan om och andas in röken. Fastan avbryts inte heller för den som andas in lukten av rökelser eller andra lukter.

Ett av villkoren för att fastan ska bli giltig är att man avhåller sig från sexuellt umgänge medan man fastar. Om en person inte vet om att man måste avhålla sig från att ha sexuellt umgänge, medan man fastar eller om man glömmer av att man fastar och har sexuellt samlag, då blir ens fasta inte ogiltig. Om en man och en kvinna har sexuellt umgänge medan de fastar och vet att det är förbjudet samt kommer ihåg att de fastar, så avbryts deras fasta och den blir ogiltig. Boten som enbart gäller mannen och som han måste betala för att han ogiltiggjort sin fasta p.g.a. att han har haft sexuellt umgänge ska utföras enligt följande ordning:

1. Att frigöra en muslimsk slav.
2. Om han inte kan det så ska han fasta två månmånader i följd, för att gottgöra de dagar som blev ogiltigförklarade p.g.a. att han hade sexuellt umgänge.
3. Om han inte kan det, så ska han ge mat till 60 fattiga muslimer. Boten består av två medelstora kupade händer som förs samman sida vid sida (modd) med huvudfödan som finns i området. 

Om man onanerar med sin egen hand eller om ens fru onanerar åt sin man, så avbryts fastan. Om mannen eller kvinnan gör så att det kommer ut sädesvätska från någon av dem genom att exempelvis kyssa varandra eller p.g.a. någon annan fysisk kontakt så avbryts deras fasta. Om man drömmer något som leder till att man blir sexuellt upphetsad och om det kommer ut sperma (manijj) p.g.a. det som man drömde så blir ens fasta inte ogiltig.

Ens fasta blir ogiltig om man tvingar sig själv att spy, oavsett om man stoppar fingrarna i munnen eller om man gör det på något annat sätt. Om en person tvingar sig själv att spy, oavsett om man sväljer en del av spyan eller inte, så blir ens fasta ogiltig och man måste fasta tillbaka den dagen. Om man spyr men utan att man tvingar sig själv att spy, så avbryter man inte sin fasta så länge man inte sväljer något av spyan eller så länge ens saliv inte blandats med spya (najas) och så länge man inte sväljer det.

Det finns olika uttalanden gällande slem eller blod som droppar från näshålorna ner i halsen. Enligt imam ash-Shafi^ijj, blir fastan ogiltig om slemmet når den del av svalget som bokstaven ha'ح  kommer ut från. Enligt imam abo Hanifah, blir ens fasta inte ogiltig om slemmet nådde tungan och om personen svalde det, så länge man inte sväljer det efter att det har separerat från ens tunga och ut till läpparna.

Slutligen så måste muslimen avstå från alla former av apostasi d.v.s. att avstå från att begå någon form av hädelse som leder till att man träder ut ur islam.

Om man begår apostasi så blir ens fasta ogiltig, även om man återvänder till islam direkt efter att man har begått hädelse. När man återvänt till islam måste man avstå från att äta resten av dagen och allt annat som gör fastan ogiltig. Man måste också fasta tillbaka den dagen som man inte fastade efter ramadan.


Villkoren i fastan
Ett villkor för att fastan ska bli giltig är att man inte blir galen, inte ens för ett ögonblick. Om man blir galen under dagen eller under en del av dagen, även för en stund, blir ens fasta ogiltig. Om man tappar sitt medvetande, medan man fastar, från solnedgången till soluppgången, blir ens fasta ogiltig. Om man tappar medvetandet, en del av dagen, så blir ens fasta inte ogiltig. Om man somnar så blir ens fastedag inte ogiltig, även om man sov hela dagen.


ServicevufKD

 • Newbie
 • *
 • Posts: 11
 • Allahu Akbar, We need Him, He needs None, Allah Exists Without a Place.
  • Email
разработка п
« Reply #1 on: 10, 09 »
Здравствуйте дамы и господа!
 

 
Наша фирма занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
 
1)Заправка и восстановление картриджей
 
2)Ремонт и сервис оргтехники
 
3)Ремонт и настройка компьютеров и ноутбуков
 
4)SEO продвижение сайтов
 
5)Разработка сайтов
 
Нам будет приятно видеть у нас на интернет ресурсе НАЖМИТЕ ССЫЛКУ
 
 
Всегда рады помочь Вам!С уважением,ЧУП ТЕХНОСЕРВИС ВИКТОРИЯ.
 
 
ремонт компьютеров минск первомайский район
срок ремонта ноутбука
ремонт картриджа epson
снпч epson t
заправка картриджей струйных принтеров в минске
ремонт лезвия на картриджей
сеть ремонту компьютеров
дизайн иконок сайтов
заправка картриджа 1641
ремонт ноутбуков минск пушкинская
обнуление чипа в снпч epson
фотошоп дизайн макет сайта
заправка картриджей tk
ремонт картриджа на принтер
ремонт кабеля ноутбука
дешевый в обслуживании лазерный принтер
разработка и раскрутка сайтов
поисковая оптимизация seo продвижение
реклама ремонта ноутбуков
текущий ремонт картриджей
заправка картриджей для принтера минск
ремонт ноутбуков в минске на институте культуры
заправка картриджей hp в домашних условиях
заправка картриджей цветов
hp 122 картридж заправка
критерии оценки дизайна сайта
ricoh sp 150 заправка картриджа инструкция
заправка и ремонт картриджей к принтерам hp
хороший ремонт ноутбуков в минске
заправка картриджей минск выезд
canon mg5740 заправка картриджей
оперативный ремонт компьютеров
аудит сайта конкурента
картридж купить цена
телефоны мастерских ремонту ноутбуков
заправка картриджей tn 2275
предложить разработку сайта
ремонт питания ноутбука
материалы заправки картриджей
заправка картриджа brother tn 1075
тонер для заправки картриджа brother
ремонт картриджа для hp 1020
заправка картриджа hp 2015
шаблон дизайна веб сайта
оптимизация сайта инструкция
ремонт картриджа санон 446
ремонт снпч принтеров
сколько стоит ремонт ноутбуков в минске
заправка картриджей pixma
сео продвижение сайта минске

ServicevufKD

 • Newbie
 • *
 • Posts: 11
 • Allahu Akbar, We need Him, He needs None, Allah Exists Without a Place.
  • Email
обслуживани
« Reply #2 on: 10, 09 »
Доброго времени суток дамы и господа!
 

 
Наша компания занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
 
1)Заправка и восстановление картриджей
 
2)Ремонт и сервис оргтехники
 
3)Ремонт и настройка компьютеров и ноутбуков
 
4)SEO продвижение сайтов
 
5)Разработка сайтов
 
Мы будем рады Вас видеть у нас на вебресурсе НАЖМИТЕ ССЫЛКУ
 
 
Всегда рады помочь Вам!С уважением,ЧУП ТЕХНОСЕРВИС ВИКТОРИЯ.
 
 
как работает seo продвижение сайтов
сделать ремонт компьютера
ремонт аккумуляторных батарей ноутбуков
техника заправки картриджей
ремонт картриджа brother 7057r
canon pixma mg3540 заправка картриджа
ремонт компьютеров ноутбуков минск
ремонт мфу canon в минске
принтер canon не печатает после заправки картриджа
ремонт ноутбука asus питание
ремонт принтера canon pixma
раскрутка сайта в соцсетях
ремонт ноутбуков минск долгобродская
заправка неоригинальных картриджей
ремонт звука компьютере
ремонт картриджа панасоник своими руками
техник по ремонту компьютеров
не печатает цветной картридж после заправки
разработка тематического сайта
поисковое seo
panasonic kx mb2020 картридж ремонт
разработка сайтов на modx
заправка картриджей снпч
анализ юзабилити сайта пример
сервисы по ремонту ноутбуков в минске
картридж бледно печатает после заправки
ремонт восстановление картриджей
адреса мастерских по ремонту ноутбуков
продвижение разработка сайта
поддержка сайт
сео продвижение сайта минске
типы дизайна сайтов
технологии разработки сайтов
cc530a картридж заправка
снпч epson p
струйный принтер
устанавливать снпч
ремонт картриджа canon 440
hp deskjet f4180 ремонт картриджа
разработка сайтов рб
ремонт картриджей домашних условиях
качественная заправка картриджей минск
продвижение по позициям в поисковых системах
разработка структуры дизайна сайта
сделай сам ремонт картриджей
заправка картриджей лазерных принтеров
заправка картриджа 4200
ремонт ноутбуков минск плеханова
деятельность ремонту компьютеров
комплексный аудит сайта

ServicevufKD

 • Newbie
 • *
 • Posts: 11
 • Allahu Akbar, We need Him, He needs None, Allah Exists Without a Place.
  • Email
заправка при
« Reply #3 on: 10, 09 »
Здравствуйте дамы и господа!
 

 
Наша фирма занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
 
1)Заправка и восстановление картриджей
 
2)Ремонт и сервис оргтехники
 
3)Ремонт и настройка компьютеров и ноутбуков
 
4)SEO продвижение сайтов
 
5)Разработка сайтов
 
Нам будет приятно видеть у нас на сайте НАЖМИТЕ ССЫЛКУ
 
 
Всегда рады помочь Вам!С уважением,ЧУП ТЕХНОСЕРВИС ВИКТОРИЯ.
 
 
ремонт принтеров в серебрянке
поисковое продвижение раскрутка
оптимизация сайтов в сети
ремонт компьютера цены услуги
заправка картриджа 441 canon своими руками
ремонт видеокарта компьютера
рабочие места заправка картриджа
как сделать seo аудит сайта
варианты сайтов дизайн
картридж ricoh sp
оценка стоимости разработки сайта
компания оптимизации продвижения сайтов
снпч epson r
заправка картриджей принтера xerox
заказать seo аудит сайта
epson l355 снпч
разработка сайта недорого
дом быта ремонт ноутбуков
видео заправки картриджей canon mg2440
разработка создание корпоративных сайтов
аудит сайта на ошибки
стоимость разработки портала
заправка картриджей brother видео
неисправности ремонт принтеров
внутренняя оптимизация сайта цена
сервис по ремонту компьютеров
rss ремонт ноутбуков
веб дизайн верстка сайта
красивые сайты веб дизайн
ремонт компьютеров на дому цены
сео википедия
ремонт картриджа hp ce285a
заправка картриджей молодежная
принтер hp картридж
заправка картриджа 305a
ремонт компьютеров через интернет
тестирование ремонту компьютеров
дизайн сайта быстро
заправка картриджа самсунг 4220
ремонт компьютеров леново
заправка картриджей 40
ремонт экрана ноутбука
epson photo снпч
ремонт ноутбуков первомайская
заправка черного картриджа canon mg2440
заправка картриджей 339 стрелковой дивизии
замена матрицы ноутбука минск
разработка создание web сайтов
ремонт ноутбуков минск притыцкого
оптимизация продвижение веб сайта

ServicevufKD

 • Newbie
 • *
 • Posts: 11
 • Allahu Akbar, We need Him, He needs None, Allah Exists Without a Place.
  • Email
ремонт струй
« Reply #4 on: 10, 09 »
Привет дамы и господа!
 

 
Наша фирма занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
 
1)Заправка и восстановление картриджей
 
2)Ремонт и сервис оргтехники
 
3)Ремонт и настройка компьютеров и ноутбуков
 
4)SEO продвижение сайтов
 
5)Разработка сайтов
 
Мы будем рады Вас видеть у нас на вебресурсе НАЖМИТЕ ССЫЛКУ
 
 
Всегда рады помочь Вам!С уважением,ЧУП ТЕХНОСЕРВИС ВИКТОРИЯ.
 
 
ремонт ноутбуков в минске октябрьский район
оптимизация сайта реклама
методы поисковой оптимизации сайта
seo продвижение интернет магазина
xerox phaser 5335 заправка картриджа
seo искусство раскрутки сайтов купить
что такое оптимизация сайтов
epson 323 снпч
ремонт компьютеров фото
сервисный ремонт компьютеров
разработка сайта поиска работы
заправка картриджей перезаправляемых
ремонт ноутбуков молодежная
заправка картриджей kyocera tk
сайт светлый дизайн
разработка сайтов презентация
заправка картриджей минск проспект независимости 87
заправка картриджей 650 самостоятельно
ремонт принтеров ленинский
разработка сайта предприятия
сервисные центры по ремонту принтеров в минске
процедура разработки сайта
раскрутка сайта с нуля
разработка функционала сайта
понятие оптимизации сайтов
seo продвижение доступные цены
ремонт штекера блока питания ноутбука
компьютер настройка ремонт
создать веб дизайн сайта
заправка картриджей минск рокоссовского
hp 2600 картридж заправка
легкий ремонт компьютеров
компания система ремонт компьютеров
алгоритм оптимизации сайта
разработка сайта онлайн
ремонт принтера epson
тонер для заправки картриджа brother
как сделать аудит сайта самостоятельно
ремонт картриджа кенон
диагностика ремонт компьютеров ноутбуков
ремонт ноутбуков в минске ольшевского
алгоритм раскрутки сайта
дизайн списков сайта
ремонт ноутбуков минск чкалова
маяковского минск заправка картриджей
заправка картриджей принтера выезд
лучшая снпч epson
заправка 28 картриджа hp
оптимизация гугл сайта
ремонт продажа ноутбуков