Author Topic: När börjar Ramadan månaden som är plikt att fasta för muslimerna  (Read 3155 times)

IslamSweden

  • Moderator
  • phpBB Alsunna Pioneer
  • *****
  • Posts: 129
  • Dios es uno y Jesús es el profeta de Dios
    • Email
Det blir obligatoriskt att fasta i månaden ramadan om en av två följande saker inträffar om man ser nymånen efter solnedgången den 29:onde sha^ban, som är månaden före ramadan. Om man inte ser nymånen så ska man inte fasta eftersom det fortfarande är sha^bans månad som förlängs med en dag. Ramadans början och slut fastställs genom att man ser nymånen. Om man inte ser nymånen, då ska man förlänga månaden sha^ban så att den blir 30 dagar, istället för 29 dagar. Likadant gör man när man fastställer alla månader i månkalendern. Al-Bokharijj och Moslem berättade en av profeten Mohammads Hadith, vari profeten sallallaho ^alajhi wa sallam sade:

لا تَقَدًموا رَمَضانَ بُيوم أو يومين، صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ و أفْطِروا لِرُؤْيَتِهِ، فإنْ غُمً عليكم فأكْمِلوا عِدًةَ شَعْبانَ ثلاثين

Profetens uttalande betyder: Börja inte fasta en eller två dagar före ramadan, utan börja fasta när du ser nymånen och sluta fasta när du ser nymånen. Om du hindras från att se den, fullborda sha^bans trettionde dag.
 
Den 29:e dagen i månaden sha^ban, direkt efter att solen gått ner, tittar muslimer mot den västra horisonten. Om nymånen syns, kommer nästa dag att bli den första dagen i ramadan. Om månen inte syns, på grund av att moln täcker den eller på grund av någon annan anledning, så lägger man till en dag i sha^bans månad. Dagen efter är den första dagen i ramadans månad. Den muslimske domaren bekräftar att ramadans månad har börjat om en uppriktig muslim, vars vittnesmål accepteras av domaren, bekräftar att han såg nymånen.

Det finns ett flertal villkor för att en persons vittnesmål ska accepteras av domaren. Han måste vara muslim, vara en muslimsk fri man som avstår från stora synder, ha uppnått puberteten (mokallaf) och hans små synder får inte överskrida hans goda gärningar och han ska ha det goda uppförandet som tillhör hans klass. Om en person, inte uppfyllt dessa villkor och vittnar till domaren att han sett nymånen, då bekräftar domaren inte att månaden ramadan börjar. Om en person som inte uppfyller dessa krav bevittnade till domaren att han såg nymånen, som till exempel en kvinna, ett barn, en som begår enorma synder eller en slav, så kommer domaren inte att bekräfta att månaden ramadan börjat. Han kommer inte att förlita sig på deras vittnesmål och således inte meddela allmänheten att börja fasta.

Om en uppriktig muslim, som har uppnått de tidigare nämnda kraven bevittnade till domaren att han såg nymånen, så kommer domaren att bekräfta att ramadan börjar nästa dag. Detta är känt från en Hadith berättad av abo Dawod från linjen ^Abdollah ibn ^Omar.

روى أبو داود عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: "أخبرتُ النبيّ صلى الله عليه و سلم أني رأيتُ الهلالَ فصام و أمر الناسَ بالصيام" صححّه ابن حبان

^Abdollah ibn ^Omar sade till profeten sallallaho ^alajhi wa sallam att han hade sett nymånen. Profeten sallallaho ^alajhi wa sallam fastade nästa dag och beordrad även andra att fasta.
Akta er för de som fastställer månaden ramadan genom att förlita sig på astronomiska beräkningar. Profeten Mohammad sallallaho ^alajhi wa sallam berättade att sådana beräkningar inte är pålitliga när man ska fastställa när en månmånad börjar och slutar. Imam Ahmad berättade i sin Mosnad att profeten Mohammad sade:

انا أُمَّهٌ أُميَّة لا نكتُبُ و لا نحسب، الشهرُ هكذا و هكذا

Profeten Mohammads uttalande betyder: Vi är en nation som inte litar på skrifter och beräkningar för att fastställa när en månad börjar. Månaden är antingen 29 eller 30 dagar.

Prisad vare Allah! Denna sak är så enkel! Vilken pålitlig muslim som helst med bra syn kan observera nymånen. Han behöver inte förlita sig på komplexa beräkningar vilket endast ett fåtal människor förstår.
« Last Edit: 07, 02 by IslamSweden »