Author Topic: Visa godhet mot föräldrarna  (Read 2616 times)

IslamSweden

  • Moderator
  • phpBB Alsunna Pioneer
  • *****
  • Posts: 129
  • Dios es uno y Jesús es el profeta de Dios
    • Email
Allah, vare upphöjd sade:
وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا
Vilket betyder: [Allah beordrar oss att endast dyrka Honom och att vi skall vara goda mot våra föräldrar. Om en av dem är levande och gammal eller båda är levande (och gamla) säg inte “off” till dem och tilltala dem inte med hårda ord. Var ödmjuk och medkänsla och tilltala dem med goda och vänliga ord.]

Allah gjorde det olagligt att säga till sina föräldrar “off ”, vilket visar på att man är besvärad av dem. Allah beordrade oss att säga till föräldrarna ett bra och milda uttalanden; ännu mera när dem är gamla. Även att tala till sina föräldrar på ett respektfullt sätt.

De är de muslimska föräldrarnas rättighet att deras muslimska barn behandlar dem väl, att de är snälla mot dem, att de inte är grova i sin behandling mot dem samt att de talar milt och vänligt till dem. Att vara god mot föräldrarna hör till de goda och fromma handlingarna och den goda behandlingen. Bland de stora synderna är att vara elak mot sina föräldrar och den som begår denna synd förtjänar straffet för det i detta liv före nästkommande liv. Denna synd är inte knyten till någon bestämd kroppsdel, men den hör till kroppens synder. Några shafi^ij lärda definierade denna synd på följande sätt: vilket betyder: ”Den omfattar allt som orsakar en av föräldrarna eller dem bägge en skada som inte är lätt.

Låt bli med att be dina föräldrar om att tjäna dig som de flesta barn i våra dagar gör. Behandla dem som du behandlar en kung. Om du står över en kung, kommer du då att be honom att räcka dig ett glas vatten eller en skjorta?

Tvärtom, det kommer att vara du som tjänar honom. På liknande sätt skall du behandla dina föräldrar. Var from, givmild och snäll mot dem och genera dem inte på någon sätt och låt bli med att leda eller förorsaka dem sorg eller depression och försumma aldrig att genomföra vad de älskar och ber dig göra, så länge det inte är en synd. Tala in på ett grovt eller ohövligt sätt till dem såsom att säga: ”Stick!” Se på dem barmhärtigt, nådigt och omsorgsfullt och inte ivrigt, hatfullt eller oförsonligt. Sträva efter att behaga dem, så länge det faller innanför lydigheten till Allah. Var god och lydig mot dem, men lyd dem aldrig om det är syndfullt.

Profeten, må Allah upphöja hans rang sade: vilket betyder: ”Ingen skapelse, får rätta sig efter en synd.” lyd inte din far, om han ber dig att skada sin mor. Genför inte din mors begär i det som trotsar Allahs order, såsom att skada din far. Beordra dem det goda och förbjud dem det onda om de begår en synd, men milt och med visdom som Allah älskar. Dör din mor eller far, så fortsätt att göra goda saker för dem som att hålla kontakten med deras släktingar och besök deras gravar och be för dem som dött som muslimer vid graven om förlåtelse och nåd från Allah.

Allah, vare upphöjd, sade:
وَالَّذِينَ يَصِلُونَ مَا أَمَرَ اللّهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَيَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَيَخَافُونَ سُوءَ الحِسَابِ
Vilket betyder: ”Och den som håller kontakten till de som Allah befallde ska sammanknytas, fruktar deras Herre och fruktar bestraffningen.
[13:21 Sorat Ar-Ra^d vers 21]

Så den som följer lovgivningens normer och värnar om sig själv samt funnit att man varit elak mot sin mor eller sin far eller att man varit orättfärdig mot sin fru, son eller andra, som har rättigheter att hämta hos honom, skall skynda sig att ångra före sin död. Påskynda att ge människor deras rättigheter tillbaka och be dem om förlåtelse, vare det var hans far, mor, fru eller någon annan. På domedagen kommer varken ens rikedom eller barn att gagna en på något sätt, förutom den som har ett hjärta som är fri från vantro.

Profeten, må Allah upphöja hans rang, sade:
قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:"ثلاثة لايدخلون الجنة : العاق لوالديه. الديوث. ورجلة النساء
vilket betyder: ”Tre typer av människor kommer inte att träda in i paradiset tillsammans bland de första. Den som är elak mot sina föräldrar. Den som tigger om att hans hustru ska begå hor och den kvinna som efterliknar män.” Berättat av Ibn Hibban

Detta är självfallet om de dör utan att ha ångrat sig, för profeten, må Allah upphöja hans rang, sade:
قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: التائب من الذنب كمن لا ذنب له
vilket betyder: ”Den som ångrar en synd är liksom den som ingen synd har.” Berättat av Ibn Majah 
« Last Edit: 06, 26 by IslamSweden »